• Marec - Mesiac knihy - aktivity v ŠKD2

          •     Keďže je marec Mesiac knihy, tak sme v rámci ŠKD celý mesiac navštevovali našu školskú knižnicu, kde sme čítali a rozprávali sa o knihách. 

            V rámci aktivít sme už privolávali jar našimi výrobkami  - jarné kvety,ktorými sme si vyzdobili našu nástenku.

            Keďže vonku ešte stále pofukuje vetrík, využili sme ho na súťaž v lietaní papierových lietadiel, ktoré si deti vyrobili a vyzdobili podľa vlastnej fantázie. V upršanom počasí sme rozvíjali našu finančnú gramotnosť a zahrali sme sa na predavačov.

          • Školské ovocie - program

          • Naša škola je zapojená do programu Školské ovocie. 

            Vydávame ho žiakom v ZŠ aj MŠ  2x do mesiaca počas prestávok. Väčšinou dostanú žiaci ovocnú šťavu a ovocie.

            Cieľom Školského programu je podpora zdravého a chutného stravovania detí a zvýšenie ich vedomostí o zdravotných účinkoch ovocia, zeleniny a mlieka. Dodávanie takýchto výrobkov slúži na podporu zdravých stravovacích návykov detí nad rámec stravovania v školách, a nie na nahrádzanie riadnych jedál v rámci školského stravovania.

            Vďaka Školskému programu je deťom a žiakom zabezpečovaná distribúcia rôznych výrobkov ovocia a zeleniny.

            Viac info od dodávateľa Dobré jablká  https://dobrejablka.sk/skolske-ovocie/

          • Hodina deťom - poďakovanie

          •                 Minulý týždeň sa uskutočnila na našej škole ako aj v materskej škole zbierka Hodina deťom.

            Spolu sme vyzbierali sumu 137 eur. 

            Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa zapojili do zbierky a prispeli na pomoc deťom v ohrození.

          • 2% z dane - pomoc škole

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

                        pomôžte nám s revitalizaciou školského dvora darovaním 2% z dane!

            Našim cieľom je vytvoriť triedu v prírode a oddychovú zónu pre žiakov školy. Chceme spojiť teoretické a praktické vedomosti, aktívne zapojiť žiakov do ochrany životného prostredia, vytvoriť atraktívnu lokalitu vhodnú na praktickú výučbu a aktívny oddych spojený s poznávaním biodiverzity blízkeho okolia; prepojiť medzipredmetové vzťahy z biológie, matematiky, chémie, fyziky, prírodovedy, techniky atď.

            Získať priestor na názorné vyučovanie, prepojiť vyučovanie s prírodou, zároveň vytvoriť miesto pre oddych, spoločné triedne aktivity i pracovať na vytváraní komunitných vzťahov v rámci obce Boleráz, aby sa aj rodičia mohli podieľať na mimoškolských aktivitách v spolupráci so školou.

            Našim zámerom je revitalizácia a skrášlenie dvora a školskej záhrady, kedy žiaci získajú možnosť tráviť viac času vo vonkajšom prostredí školy.

            Nakoľko si revitalizácia vyžaduje nemalé prostriedky, Vašim darom by ste nám veľmi pomohli.

                             Ďakujeme za podporu!

             

        • Dotácia na stravu od 1.5.2023 - informácie pre ZZ
          • Dotácia na stravu od 1.5.2023 - informácie pre ZZ

          • Vážení rodičia,

                  od 1. mája 2023 bude môcť byť dotácia na stravu poskytovaná na všetky deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy a základnú školu. Zároveň sa nebude prihliadať ani na to, či je rodič poberateľom daňového bonusu na dieťa. To znamená, že na dieťa si môže uplatňovať dotáciu na stravu aj v prípade, že naň rodič poberá daňový bonus.

            Ako podať návratku k žiadosti o dotáciu na stravu?

            Ak chce rodič poberať dotáciu na stravu, musí o ňu požiadať. Obedy "zadarmo" bez žiadosti nie sú možné. Každý z Vás si v týchto dňoch môže požiadať o dotáciu na stravu. Je to možné aj cez edupage (v sekcii Žiadosti/Vyhlásenia), preto Vám zasielame návod ako postupovať pri podaní žiadosti. Návod nájdete v súboroch nižšie. 

            https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u4450 

            UPOZORNENIE!

            Keď si rodič žiadosť do 31.3. nepodá, nebude mať automaticky dieťa nárok na dotáciu, bude uhrádzať platby za obedy tak ako doteraz

            Noví stravníci, ktorí sa doteraz nestravovali, ale mali by od 01.05.2023 záujem o stravovanie v ŠJ, musia sa prihlásiť na stravu cez zapisný lístok, ktorý tiež prikladáme. Treba ho vyplniť a doručiť osobne k vedúcej jedálne. Ak nemáte možnosť vytlačiť si prihlášku, treba sa hlásiť u vedúcej jedálne. 

            Termín je do 31.03.2023.

            Zápisný lístok pre nových stravníkov:   prihlaska_SJ_(2).pdf

            Všetky informácie si prečítate v priloženom súbore:

            Navratka-_rodic_(6)_(1).docx        

          • Marec - Mesiac knihy

          • V rámci Mesiaca knihy si piataci čítali v školskej knižnici a urobili pekné záložky do knihy.

            Žiaci 3.B triedy si urobili výstavku obľúbených kníh. 

          • 22. marec - Deň vody v ŠKD2

          •   Pokusy s vodou, vajíčkom, soľou, papierom a tiež so sódou bikarbónovou. Sledovali a zaznamenávali sme svoje predpoklady pri pozorovaní kocky ľadu. Potom sme si vymaľovali krásny obrázok a porozprávali sme sa o šetrení vody.

          • Turistický krúžok v akcii...

          •         V sobotu, 18.3. sme v rámci turistického krúžku absolvovali trasu v okolí Smoleníc. Trasa viedla z časti po Náučnom chodníku Smolenický kras smerom od zámku na Jahodník a následne späť chodníkom ponad obec, kde sme ešte vystúpili na Molpír.

            Počasie vyšlo perfektne a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutia.

          • Vynášanie Moreny - 3.B

          •     Jeden zo zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias, koná sa koncom zimy a vyjadruje túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka je Vynášanie Moreny.

            Morena nazývaná aj Muriena, Kaniža, Marmuriena alebo Barboriena bola staroslovanská bohyňa zimy a smrti, veľmi známa i v dnešnom folklóre. Je zosobnená zimou, na jar končí jej vláda. Nie je však možné považovať ju len za bohyňu smrti, alebo za akúsi ohyzdnú starenu, bola vraj veľmi krásna. Hovorí sa, že mala sestru nazývanú aj Živa, ktorá bola bohyňou jari a života. Prebúdzala sa na jar a jej vláda končila jeseňou.

            Tento zvyk má korene v predkresťanskom období, keď ľudia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily, ktorých konanie možno ovplyvniť. Týmto silám pripisovali aj striedanie ročných období.

            Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku. Pri brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do vôd rozmŕzajúcej rieky.

                                  Aj my sme si pripomenuli tento zvyk. Žiaci z 3.B na hodine pracovného vyučovania vyrobili z odpadového materiálu Morenu a v rámci krúžku vyniesli Morenu k potoku Trnávka.

        • Hodina deťom - Aj škola môže pomáhať!
          • Hodina deťom - Aj škola môže pomáhať!

          • Vážení rodičia,       

                 počuli ste už o možnosti podporiť Hodinu deťom a zároveň tým učiť deti filantropii a empatii? Naučíte deti pomáhať iným deťom tým, že budú zbierať na deti v krízových situáciách a akútnom ohrození.

            Zbierku každoročne už viac ako 20 rokov organizuje Nadácia pre deti Slovenska a tento rok sa aj naša škola rozhodla do zbierky zapojiť. Výnos je určený na pomoc deťom z jednorodičovských rodín, ktoré sú ohrozené chudobou a sociálnym vylúčením.

            Vážení rodičia, milí žiaci,

                       v dňoch 23. a 24. marca (vo štvrtok a piatok) bude zbierka prebiehať na našej škole. Zapojiť sa môžete aj vy a to tak, že v deň konania zbierky môžete prispieť do pokladničky v našej škole. Pomôžete tak rozmeniť veľké starosti jednorodičov na drobné.

                            Ďakujeme všetkým, ktorí svojim príspevkom pomôžu splniť sen Hodiny deťom.

             

            viac:  https://www.hodinadetom.sk/o-nas/

          • Hollého pamätník - obvodné kolo

          •              V obvodnom kole Hollého pamätníka žiačka 8. ročníka Petra Lenoráková obsadila v kategórii próza 3. miesto.

            Postupuje do okresného kola.

            Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

        • Riaditeľské voľno - T9 2023
          • Riaditeľské voľno - T9 2023

          •       Riaditeľka ZŠ s MŠ Boleráz 456 Vám týmto oznamuje, že v zmysle §150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) udeľuje na deň 22.03.2023 (streda) z organizačných a prevádzkových dôvodov zabezpečenia Celoslovenského testovania deviatakov T9-2023 riaditeľské voľno pre žiakov 5.- 8. ročníka školy. Títo žiaci sú automaticky odhlásení z obeda.

            Žiaci 1. stupňa budú mať riadne vyučovanie, v prevádzke bude ŠKD i školská jedáleň.

                                                                Mgr. D. Miškovičová, riaď. školy