• Záver plaveckého kurzu

          •                 Posledný deň kurzu sa uskutočnilo vyhodnotenie v plávaní na 50 a 25 m, potom aj na rýchlosť.

            Žiaci urobili veľké pokroky v plávaní, čo bolo hlavným cieľom kurzu. 

            Na záver dostali darček - mohli ísť na tobogany, do vírivky a už sa len vyblázniť vo vode.

          • MDD na škole

          •            Oslavy MDD na škole boli pestré  - triedna opekačka,hry a súťaže na školskom dvore. 

            Športové súťaže prebiehali podľa harmonogramu súbežne na ihrisku -  futbal, volejbal, súťaž o penaltového kráľa, v telocvični volejbal a florbal.

            Mnohé deti si pochutili na zmrzline.

            Oslavy dňa pokračovali aj popoludní v ŠKD a to diskotékou,maľovaním na tvár.

                                  Slávnostnú atmosféru podčiarklo i nádherné počasie. Tento deň sa vydaril!

          • Praktická aktivita na hodine biológie v 5. ročníku

          •        Na hodinách biológie sme sa tento rok učili veľa zaujímavých vecí, dozvedeli sme sa mnoho nových informácií. Zistili sme, aké organizmy žijú v našich lesoch, v našich tokoch a stojatých vodách, aké organizmy môžeme nájsť na našich poliach, pasienkoch a lúkach.

            Najviac nás samozrejme zaujímajú živočíchy. Pútajú našu prirodzenú zvedavosť. Rýchlo sa hýbu, majú rozmanité farby, veľkosti a stavbu tela, ľahko pozorujeme ich správanie. Najbližšie sú nám stavovce.

            A čo bezstavovce? Dážďovky, slimáky, pavúky, hmyz? Vzbudzujú menší záujem, máme pred nimi rešpekt, častokrát máme voči ním predsudky. Dážďovky a slimáky sú predsa slizké, pavúky škaredé, vyvolávajú v nás strach, hmyz je otravný alebo nebezpečný.

            Tieto predsudky sme sa snažili odstrániť a ukázať krásu prírody žiakom piateho ročníka. Pozreli sme sa bližšie na slimáka.

            Už v októbri sme sa naučili, aké druhy slimákov žijú v našich slovenských lesoch, neskôr v priebehu roka aké zastúpenie majú v našich vodách a na poliach, pasienkoch a lúkach. Popísali sme si stavbu ich tela. Dozvedeli sme sa, že slimák má jazyk, ktorým strúha potravu - radulu, že má 2 páry tykadiel so zmyslami, svalnatú nohu    a ulitu.

            Niekedy je však lepšie raz vidieť ako stokrát počuť 🙂

            V rámci praktickej aktivity sme so žiakmi pracovali s exotickým zástupcom - africkým slimákom, ktorý je väčší     a môžeme na ňom lepšie pozorovať stavbu tela.

            Žiaci pozorovali na hodine stavbu tela slimáka, radulu a pohyb svaloviny svalnatej nohy cez priehľadné sklo. Robili sme kaskadérske kúsky - slimák liezol po kolmej stene hore aj dole hlavou, dokonca aj "hore nohami". Podarilo sa mu prejsť aj cez ostrú hranu.

            Zvyšok týždňa žiaci slimáka pravidelne kŕmili rastlinnou potravou a dávali mu čerstvú vodu. Stal sa z nich miláčik triedy a majú už aj svoje mená 🙂!